Diş Beyazlatma

DİŞ BEYAZLATMA

Beyazlatma işlemi klinik ortamında uygulanabileceği gibi (ofis tipi beyazlatma), hasta tarafından evde de uygulanabilir (ev tipi beyazlatma). Ofis ve ev tipi beyazlatma yöntemlerinin ardı ardına uygulanması beyazlatmanın kalıcılığını uzatır. Ofis tipi beyazlatma diş hekiminiz tarafından dişlerinize beyazlatıcı bir jel sürülmesi ve bu jelin bir ışık kaynağı kullanılarak aktive edilmesiyle gerçekleştirilir. Ev tipi beyazlatma ise çeneden alınan ölçüler sayesinde kişiye özel hazırlanan plakların içine diş hekiminiz tarafından size verilen özel beyazlatıcı jelin belirli miktarda koyulmasıyla hasta tarafından uygulanır. Bu plaklar, uygulan jelin özelliğine göre gün içersinde 3-4 saat ağızda kalır. Ev tipi beyazlatmanın tek başına etkinliği ofis tipi beyazlatmadan daha az ve uygulama süresi daha uzun olduğu için, hastalar tarafından pek tercih edilmez.

Beyazlatma uygulamaların başarılı olması ve sonuçlarının uzun süre korunabilmesi için kişinin beyazlatma sonrası beslenmesine dikkat etmesi gerekir. Sigara, çay, kahve, çikolata, kırmızı şarap, vişne, karamel, salça gibi renk verici yiyecek ve içeceklerden 2 hafta süreyle uzak durulması tavsiye edilir. Ayrıca asitli yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi hassasiyete neden olacağından bunlardan da uzak durulmalıdır. Beyazlatma sonrası, beyazlatıcı diş macunlarının kullanılması ulaşılan beyazlığın süresini artırırken; açındırıcı madde içeren diş macunları hem renklenmeye hem de hassasiyete neden olur.               

Beyazlatma işlemi her ne kadar kozmetik bir işlem gibi algılansa da, her bireyde uygulanabileceği ve başarılı olacağı söylenemez. Bu yüzden diş hekimi tarafından hastanın ağzı değerlendirilip uygun önlemler alındıktan beyazlatma işlemi yapılmalıdır.

 

Dental Radyoloji