İmplant Tedavileri 1

Blog Arsivi

İmplant Tedavileri 1

25 Şubat 2019 Pazartesi

Diş hekimliğinde implant tedavilerine  her geçen gün çok daha fazla başvurulmakta ve hastaların talepleri de aynı yönde artmaktır.Bunun en önemli nedeni implant tedavilerinin köprü, porselen kaplama veya tam damak, çengelli protez gibi adlandırılan konvansiyonel diş hekimliği tedavilerine göre estetik, fonksiyonel olarak hastalara çok daha fazla yarar sağlaması ve hala tam kanıtlanmamış olsa daha uzun ömürlü tedaviler sunmasıdır. Bir başka neden ise implant tedavilerini uygulayan diş hekimlerinin sayısının artmasıdır. 

Görece çok daha yeni bir tedavi konsepti olan implant tedavilerini yapan hekim ve kliniklerin sayısı ben mesleğe başladığım dönemlerde sayılı iken aradan geçen 13 senede çok hızlı bir şekilde artış göstermiştir. İmplant tedavilerene olan talep ve implant ticareti yapan firmaların sayısının artması(ve bu firmaların hekimleri implant yapmaya yönlendirilmesi) başlı başına bir piyasa oluşturmuştur. 

Hacmi ve rekabet ortamı büyüyen her piyasa gibi maliyetlerin aşağı çekilmesi, yapılan işlerde kullanılan malzemenin ve ortaya konulan işlerin kalitesinde de çok büyük farklar olması kaçınılmaz olacaktır. Fiyatlarda ve yapılan işlerin kalitesindeki dalgalanmaların belli bir süre daha devam edeceği aşikardır. Zamanla kabul edilebilir bir fiyat aralığına oturacağını düşünmekteyim, elbette o zaman bile çok uçlar olacaktır ama bölge, hekim, yapılan implant gibi kriterlere göre ortalama bir fiyat oluşabilir.

Benim bugün bahsetmek istediğim asıl konusu ise bu piyasa içinde pay kapmak için yapılan reklamlar ve bunların gerçeklik payları. Hastalarımdan duyduğum bazı şöyle şöyle bir tedavi varmış ondan yapmıyor musunuz gibi sorulara aşağıda madde madde genel olarak bir cevap verme gayesindeyim

Aynı gün implant ve diş yapıyoruz, 24 saatte dişleriniz hazır, Bugün implant 3 gün sonra dişler 

Diş çekilir çekilmez implantın yerleştirilmesi ve üstüne diş konulması mümkündür. Ancak bunun mümkün olabilmesi için herşeyin başında hastanın  bizim implantımızı en azından stabil tutabilecek yeterli kemiğe sahip olması gerekir. Diğer bir kriter ise kemiğin kalitesidir. Çok sert taş gibi bir kemik olabileceği gibi içi boş sünger gibi kemik ile karşılaşabilir. İdeal olan ne sert ne yumuşak kemiktir. Eğer implantımız “primer stabilizasyon” yani ilk yerleştirme kuvveti istediğimiz değerlerde  kemik içine yerleşmiş ise üstüne geçici bir diş yerleştirebiliriz. İmplant sonrası hemen daimi diş yapılması cerrahi işlem sonrası diş etinde değişiklikler olacağından dolayı uygun değildir.

Peki geçici diş yerleştirmek her zaman sağlıklı ve yapılması gereken bir işlem midir? Cerrahi işlemlerde ne kadar çok şey bir arada yapılmaya çalışılırsa komplikasyon olasılığını arttırmış oluruz. Ama planlı ve iyi bir şekilde icra edilen bir operasyonda  bu riskler en düşük seviyelere indirilmiş olunur.Benim klinik yaklaşımımda hastalara planlama yaparken özellikle implant üstü geçici önerdiğim iki farklı tedavi vardır.

Ön bölgede estetik bir alanda çalışıyorsak primer stabilizasyonu yeterli bir implantı yüklemek, gerekli sert ve yumuşak doku greftlemeleri ile beraber yerleştirilen implantın ve üstüne yapılacak dişin uzun dönemde özellik ile estetik anlamda başarısını artıran bir faktör olduğu bir çok yayında gösterilmiştir.

Tamamen dişsiz vakalarda ise her dişin aynı dönemde çekilmediği düşünülecek olursa ağızın çeşitli bölgelerinde farklı farklı kemik durumları ortaya çıkar. Bazı bölgelerde implant için yeterli kemik var iken bazı bölgelerde ise kemik oluşturma işlemleri yapmak durumunda kalıyoruz. Tamamen dişsiz bir hastada ister istemez hareketli tam damak protezi kullandırmamız gerekir. Hareketli  ve diş etine basan bir protez alttaki implantların ve kemiğin iyileşmesini negatif yönde etkilemektedir. Bu neden ile implantlardan destek alan bir geçici protez hareketli proteze göre tercih edilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Bu iki tedavi dışında yapılan her implantı yüklemek gereksiz ve riskli bir işlem olacağı kanısındayım.

Özet olarak hemen implantların üstüne geçici diş yapmak ideal kemik hacmi ve kalitesinin olduğu, ön bölge veya tamamen dişsiz vakalarda  başvurulması gereken bir yöntemdir.

Bugünlük bu kadar daha sonra  aynı başlığın devamı olarak başka bir reklam sloganları ile bilgi vermeye çalışacağım. Görüşmek üzere. 

                                                                                            Dr. Dt. Bahadır Dindar